Sunday, October 9, 2011

Hari rajin sedunia...

Hari Ahad ini terajin sedikit walaupun di awal paginya malas melanda. Sarapan pun suruh Adli g beli. Kesian kat depa dengan aku sendiri rasa lapar sebab makan roti seorang sekeping, terajin masak tengahari seawal jam 11.00 pagi.

Alamak, beras pulak habis. Nasib baik ada baki beras basmathi..masaklah nasi tomato, kebetulan ikan dan ayam pun dah habis. Ada Ayamas drummet..kumasakkan masak merah. Janji berlauk. Asalnya nak masak nasi putih, sambal tomato dan goreng telur dadar..terus ubah menu ikut apa yang ada..alhamdulillah, kenyang.

Rajin lagi, masak kek coklat pulak, resepi Puan Misliha...

Resepinya mudah aje..

250gm butter..aku guna marjerin aje
300gm gula kastor..ikut suka tahap kemanisan, blh dikurangkan
4 bj telur
1 sb ovallette

250gm tepung gandum
2 sk BP
1 1/2 sk SB

1 c serbuk koko
1 1/4 c air panas/susu cair
60gm gula kastor
1 sb Nescafe (optional)


Balik dari keluar dengan suami dan anak-2, kami dah siap makan malam kat warung Char Kuey Teow kat Simpang 4, Pekan Meru...kenyang sudah. Balik lepak-2, bosan, suami ada keja sikit, Inilah hasilnya..leh buat sarapan esok dan yang penting, Alhamdulillah jadik...

Sarapan dah siap...


Resepi swiss roll

6 bj telur
4 0z gula kastor (113.4g)
1 sk BP
1 sk EV
1 sb ovallette
3 oz tepung gandum (85.05g)
1 sb susu tepung
4 oz minyak/marjerin yang dicairkan (118ml)

Pukul kesemua bahan kecuali minyak dengan speed tinggi 5-7 minit.
Masuk minyak dan gaul kaup balik sahaja.
Bakar dalam loyang..

Resepi ini adalah dari blogger-2 popular, masalah PCku harini..x dapat nak GOOGLE, asyik kuar tulisan China, nnt bebila akan dilinkkan N3 ini..

Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment