Masak 2 bungkus bee hoon jenama Jati n Jasmine, ambil secukupnya untuk berbuka dan yang selebihnya bawa ke surau untuk berbuka. Nazmi kata, semua orang ambil bee hoon ibu..he he he
Alamak gambar blurrrrr, tak de lauk lain, masak sambal telur aje.
Ini pula ode dari pelanggan Adeela, buat selepas solat maghrib, dapatlah anak-2 makan selepas terawih.
Nak resepi..ikut sini ye. C n P dari MyR
Bahan-bahan
- 3 biji telur
- 275 gm tepung gandum*
- 3 sudu teh baking powder* (diayak bersama tepung gandum)
- 150gm susu segar (fresh milk) . Boleh juga ganti dgn susu sejat
- 1 sudu teh ovallete
- Filling blueberry secukupnya (masukkan ke dalam piping bag)
- Pewarna & Esen Vanilla
- 200 gm gula halus (boleh kurangkan jika tak suka manis)
Cara-cara
- Pukul telur dan gula hingga kembang dgn kelajuan maxima selama 10 minit. Masukkan susu BERSELANGSELI dengan tepung sedikit demi sedikit sambil pukul perlahan dengan mixer. Tambah esen vanilla & Ovallette ,pukul lagi sehingga sebati dan nampak adunan akan berubah texture menjadi gebu . Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian ,titiskan pewarna mengikut citarasa
- Masukkan setiap warna ke dalam piping bag (atau beg plastik yang bersih).
- Picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yang telah disusun didalam acuan lompang.
- Picitkan blueberry filling secukupnya
- Picitkan lagi adunan sehingga ¾ penuh.Kemudian dot dot kan dengan warna pilihan
- Kukus didalam kukusan yang telah dipanaskan selama 10-15 minit
- Sebelum dikukus, panaskan air dalam kukusan. Pastikan air telah mendidih.Jangan buka api besar semasa mengukus. Nanti merekah
- Boleh tukar filling (inti) apam ni dengan inti pilihan contoh : sekaya, strawberry, jem, peanut butter, coklat, orange filling dan apa2 yg anda suka.
No comments:
Post a Comment