Sambungan dari N3 semalam.
Taraaaaaaaaaaaaaaaa...alhamdulillah sangat berpuashati dengan rasanya. Sesiapa nak resepi nak dahku letakkan, resepi kek span carik sendiri ye..cari jangan tak cari..he he he.
Bahan-bahan ( 1 biji kek )
- 1 biji kek span pandan / kek span keladi
- bahan (A)
- gula kastor -180gram
- air daun pandan - 500ML
- serbuk agar-agar segera - 15ML /1 sudu makan
- bahan (B)
- santan pekat - 400ML
- tepong hoen kwee hijau - 85gram
- pewarna hijau - 5ML/1 sudu teh
- secubit garam
- UNTUK HIASAN - 1 cawan kelapa kering
Cara-cara
- kek span di hiris kepada 2 bahagian. ketepikan
- untuk membuat kastad, campurkan kesemua bahan (A) dalam periuk. masak atas api sederhana hingga mendidih. kacau hingga gula hancur.
- satukan bahan (B) dalam mangkuk dan gaul rata. masukkan aduanan ini kedalam aduan (A).
- kacau atas api sederhana hingga adunan pekat dan mendidih.
- sediakan acuan bulat atau petak, guna jenis loose tin atau apa jer bentuk kek span kita..
- letakkan satu lapisan kek span dalam acuan. tuangkan 1/3 aduan kastad keatas kek hingga menutupi lubang di sekelilingnya
- letakkan lapisan kedua kek span dan tuang lagi kastad.
- hentakkan acuan 3 kali di atas meja yang agar kastad padat dibahagian bawahnya, biarkan kek sejuk baru dimasukkan dalam peti sejuk
- keluarkan kek yang telah sejuk dari acuan . salut dengan kelapa kering atau hias mengikut citarasa anda..
Resepi dari koleksi Myresepi oleh sweet4ever...
No comments:
Post a Comment