Assalamualaikum dan selamat bersiaran. Selamat kembali ke sekolah buat anak-2ku.
Agar-agar bandung ini permintaan anakanda puteriku..teringin nak makan agar-2 katanya...yang macam Teacher buat.
Resepinya kuambil dari sini. Sesuai untuk orang yang tak suka manis. Kebetulan ada stoberi yang baru dipetik dari CH..inilah hasilnya.
Ni resepi yang ku C n P dari blog PeriukTanah..tqvm
Bahan-bahan:
1 peket agar-agar (12 gm)
1/2 cawan gula
4 cawan air
1 cawan susu cair
2/3 titik pewarna merah
1 titik esen pisang atau esen ros
Cara membuatnya:
1. Masukkan agar-agar yang telah dibasuh dan ditoskan ke dalam periuk. Masukkan air dan didihkan hingga agar-agar cair.
2. Masukkan gula pasir. Biar hancur. Masukkan pewarna merah, susu cair dan esen pisang/ ros.
3. Kacau sebati dan didihkan. Matikan api dan tapiskan ke dalam acuan pilihan. Sejukkan sebelum dipotong dan dihidang.
No comments:
Post a Comment