Monday, June 27, 2011

Kek coklat moist

Taraaaaaaaa kek mendap..he he he


Ada macam-2 versi kek coklat lembap, ini antaranya.

Mencuba resepi kek coklat dari Jasmeenskitchen setelah tergoda di Dapur-mamasya tapi tak jadi secantik hasil seperti keduanya. Kek naik tinggi, tapi mendap dibahagian tengah, mungkin sebab api...Akan diusahakan lagi.

Resepinya ku C n P aje..dari Jasmeen Kitchen..tqvm puan sudi share resepi ini...

Bahan
3 biji telur gred A
1 cawan gula kastor
1/2 cawan minyak masak
1/2 cawan susu pekat
1 sdk esen vanilla
1/2 cawan serbuk coco
1 sdb nescafe

1 cawan tepung gandum
1 sdt baking powder
1 sdt soda bicarbonat
1/2 cawan air panas


> Gris loyang saiz 7inci
> Pukul telur & gula menggunakan wisk saja sehingga gula hancur.
> Masukkan minyak & susu pekat..kacau rata..
> Masukkan serbuk coco, nescafe, & esen vanilla.. kacau hingga likat.
> Masukkan tepung yg telah di gaul rata dgn serbuk penaik.
> Akhir sekali, masukkan air panas..kacau rata....masukkan dlm loyang.
> Bakar atau kukus sehingga masak - lebih kurang 1 jam

> Dah sejuk, curah coklat ganache.... hidang...

2 comments:

  1. Ingatkan kueh bengka gula hangus tadi... Hari tu mmwana pun bake kek, bakar slpas 45 minit dgn konfidennya angkat kuar dan sejukkan. Bila potong rupa2nya didlm masih mentah kat luar golap. Setting temperature oven tak betoi. So, mama bakar semula kasi setengah jam kemudian baru dia masak kat dlm. huhuhu... potong kikis keliling yg hangus tu janji sodap dimakan.

    ReplyDelete
  2. he he he...mamawana,

    anak-2 komen depa..sedap aje, lelagi makan pepanas...

    ReplyDelete