Taraaaaaaaa kek mendap..he he he
Ada macam-2 versi kek coklat lembap, ini antaranya.
Resepinya ku C n P aje..dari Jasmeen Kitchen..tqvm puan sudi share resepi ini...
Bahan
3 biji telur gred A
1 cawan gula kastor
1/2 cawan minyak masak
1/2 cawan susu pekat
1 sdk esen vanilla
1/2 cawan serbuk coco
1 sdb nescafe
1 cawan tepung gandum
1 sdt baking powder
1 sdt soda bicarbonat
1/2 cawan air panas
> Gris loyang saiz 7inci
> Pukul telur & gula menggunakan wisk saja sehingga gula hancur.
> Masukkan minyak & susu pekat..kacau rata..
> Masukkan serbuk coco, nescafe, & esen vanilla.. kacau hingga likat.
> Masukkan tepung yg telah di gaul rata dgn serbuk penaik.
> Akhir sekali, masukkan air panas..kacau rata....masukkan dlm loyang.
> Bakar atau kukus sehingga masak - lebih kurang 1 jam
> Dah sejuk, curah coklat ganache.... hidang...
Ingatkan kueh bengka gula hangus tadi... Hari tu mmwana pun bake kek, bakar slpas 45 minit dgn konfidennya angkat kuar dan sejukkan. Bila potong rupa2nya didlm masih mentah kat luar golap. Setting temperature oven tak betoi. So, mama bakar semula kasi setengah jam kemudian baru dia masak kat dlm. huhuhu... potong kikis keliling yg hangus tu janji sodap dimakan.
ReplyDeletehe he he...mamawana,
ReplyDeleteanak-2 komen depa..sedap aje, lelagi makan pepanas...