Tuesday, May 10, 2011

Masak lemak cili padi ketam



Semalam masa makan tengahari tapi sebelah petang..dengan suamiku di Setia Oasis, anakanda Nazmi tetiba cakap..lamanyer tak makan ketam. Aku bilang sama dia, ketam takde kalau belum pertengahan bulan Islam..he he he rupanya sedang pertengahan .

Kasih ayahanda, kebetulan ada pasar malam di tamanku ini setiap hari Isnin jadi dapatlah ayahnya menunaikan hasrat hati Nazmi.

Resepinya caraku ye...

Ketam
Santan
Cili padi/cili burung
Kunyit serbuk/kunyit hidup
Serai
Daun kunyit
Garam secukup rasa

Ketam dibersihkan. Tumbuk cili dan kunyit hidup. Masuk dalam periuk yang telah diletak santan di dalamnya.

Masukkan ketam, serai, daun kunyit dan garam secukupnya. Kacau sehingga mendidih jangan sampai naik minyak.

No comments:

Post a Comment